Kaunis ja korkealaatuinen lehtipuu

Puu on rakennus- ja sisustusmateriaalina luonnollista ja lämmintä, sekä helppoa työstää. 

Saunat ja kylpylät ovat erityisen vaativia kohteita johtuen suurista lämpötila- ja kosteusvaihteluista. Siksi niissä käytetyn puun on oltava sopivaa ja kestävää: se ei saa halkeilla, eikä valuttaa pihkaa tai tulla liian kuumaksi.

Standwoodin tuotteet on valittu huolella oksattomasta kuivatusta lehtipuusta haapa, leppä ja lehmus, jotka soveltuvat erityisen hyvin saunan olosuhteisiin.

Haapa

Populus tremula

Haapapuu on valkoista ja kevyttä, kuivaa, vahvaa, kovaa ja kestävää. Haapa on erityisen arvostettu saunojen sisätiloissa. Heikon lämmönjohtavuutensa ansiosta haapa lauteet eivät kuumene. Hyvin höylätyt haapalaudat ovat miellyttävän sileät ja pehmeät sekä mukavat istua. Haavan vuosirenkaat ovat heikosti erotettavissa, joten materiaalilla on kaunis ja kirkas yhtenäinen rakenne.

Tiesitkö että: Koska haavassa ei ole haittallisia kemikaaleja siitä tehtiin myös puisia ruokailuvälineitä esim. lusikoita ja veitsiä. Haapaa käytetään myös lääketeollisuudessa: glukoosia valmistetaan haavan lehdistä ja kuoresta. Haapapuu on monien villieläinten suosikki ruokaa etenkin talvella oksat, versot ja lehdet ovat lempiruokaa hirvieläimille, ja haavan kuori maistuu jäniksille ja jyrsijöille.

 

Leppä

Alnus glutinosa

Tunnettu, turvallinen ja monipuolinen

Tervaleppä tai harmaaleppä tunnetaan kestävänä ja kosteutta kestävänä rakennusmateriaalina. Sen puuaines on kevyttä ja helppoa käsitellä. Leppäpuu on  yleinen ja arvostettu saunamateriaali, kuten myös haapa, se ei sisällä hartsia eikä kuumene. Puulla on tyypillinen punertava sävy ja kaunis rakenne.

Tiesitkö että: Leppäpuuta on verrattu kameleonttiin: juuri sahattu puu on kirkkaan valkoista, mutta muuttuu pian keltaiseksi, sitten oranssiksi, senjälkeen tummanoranssiksi ja lopulta enemmän vaaleanpunaiseksi ja violetiksi. Leppästä valmistetaan myös korkealaatuisia soittimia. Ruokamaailmassa leppäpuru on olellinen osa savustettujen tuotteiden valmistamista, koska se antaa ruualle kullankeltaisen värin, kauniin kiillon sekä hyvän maun.

 

Lehmus

Tilia cordata

Lehmusta pidetään arvokkaana jalopuuna. Lehmus ei kutistu kuivana, ei vääntyile eikä halkeile ja puulla on alhainen tiheys. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi lehmus soveltuu hyvin saunoihin, joissa lämpötila ja kosteus vaihtelevat. Puun väri on kermainen, hieman ruskea tai punertava, ja puulle ominaista on paikoin  esiintyvät raidat tai täplät. Vuosirenkaat ovat heikosti erottuvia ja niiden ääriviivat kevyet, joten puulla on rauhallinen ja tasainen sävy. Saunan kuumuudessa tunnet myös lehmuksen miellyttävän tuoksun, ja puun sisältämillä eteerisillä öljyillä on parantava ja rentouttava vaikutus.

Tiesitkö että: Upeita lehmuskaiverruksia on käytetty sekä Pyhän Paavalin katedraalissa että Windsorin linnassa. Lehmuksen kuori on ollut aiemmin arvostettu sidontamateriaali: sen pitkistä kuiduista punottiin lankaa  ja köyttä mistä tehtiin työjalkineita. Lehmus tunnetaan erityisesti miellyttävästä hajustaan ja parantavista ominaisuuksistaan. Lehmuskukkatee on erittäin aromaattinen ja herkullinen juoma sekä helpottaa  yskä- ja vilustumisoireita ja sillä on rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Lehmuksesta saadaan myös arvokasta lehmuskukkahunajaa, joka sisältää muun muassa C-vitamiinia.

 

+372 635 5600 / info@standwood.com
PDF-luettelo »