Kaunis ja korkealaatuinen lehtipuu

Puu on rakennus- ja sisustusmateriaalina luonnollista ja lämmintä, sekä helppoa työstää. 

Saunat ja kylpylät ovat erityisen vaativia kohteita johtuen suurista lämpötila- ja kosteusvaihteluista. Siksi niissä käytetyn puun on oltava sopivaa ja kestävää: se ei saa halkeilla, eikä valuttaa pihkaa tai tulla liian kuumaksi.

Standwoodin tuotteet on valittu huolella oksattomasta kuivatusta lehtipuusta haapa, leppä ja lehmus, jotka soveltuvat erityisen hyvin saunan olosuhteisiin.

Haapa

Populus tremula

Haapapuu on valkoista ja kevyttä, kuivaa, vahvaa, kovaa ja kestävää. Haapa on erityisen arvostettu saunojen sisätiloissa. Heikon lämmönjohtavuutensa ansiosta haapa lauteet eivät kuumene. Hyvin höylätyt haapalaudat ovat miellyttävän sileät ja pehmeät sekä mukavat istua. Haavan vuosirenkaat ovat heikosti erotettavissa, joten materiaalilla on kaunis ja kirkas yhtenäinen rakenne.

Tiesitkö että: Koska haavassa ei ole haittallisia kemikaaleja siitä tehtiin myös puisia ruokailuvälineitä esim. lusikoita ja veitsiä. Haapaa käytetään myös lääketeollisuudessa: glukoosia valmistetaan haavan lehdistä ja kuoresta. Haapapuu on monien villieläinten suosikki ruokaa etenkin talvella oksat, versot ja lehdet ovat lempiruokaa hirvieläimille, ja haavan kuori maistuu jäniksille ja jyrsijöille.

 

Leppä

Alnus glutinosa

Tunnettu, turvallinen ja monipuolinen

Tervaleppä tai harmaaleppä tunnetaan kestävänä ja kosteutta kestävänä rakennusmateriaalina. Sen puuaines on kevyttä ja helppoa käsitellä. Leppäpuu on  yleinen ja arvostettu saunamateriaali, kuten myös haapa, se ei sisällä hartsia eikä kuumene. Puulla on tyypillinen punertava sävy ja kaunis rakenne.

Tiesitkö että: Leppäpuuta on verrattu kameleonttiin: juuri sahattu puu on kirkkaan valkoista, mutta muuttuu pian keltaiseksi, sitten oranssiksi, senjälkeen tummanoranssiksi ja lopulta enemmän vaaleanpunaiseksi ja violetiksi. Leppästä valmistetaan myös korkealaatuisia soittimia. Ruokamaailmassa leppäpuru on olellinen osa savustettujen tuotteiden valmistamista, koska se antaa ruualle kullankeltaisen värin, kauniin kiillon sekä hyvän maun.

 

Kestävää lämpöpuuta ulkokäyttöön

 

Standwoodin tuotevalikoimaan kuuluu lehtipuusisustusmateriaalien lisäksi myös terassi- ja julkisivurakentamiseen soveltuvia havupuutuotteita.

Ulkoverhous- ja terassilaudat valmistetaan pääosin lämpökäsitellystä männystä ja kuusesta. Lämpökäsittely antaa puulle arvokkaita ominaisuuksia, kuten paremman mittapysyvyyden, lahonkestävyyden, hartsin poiston ja kaiken kaikkiaan paremman säänkestävyyden. Lämmityksen aikana puu saa myös kauniin vaaleanruskean värin.

Lämpökäsittely tapahtuu erikoiskammioissa, joissa käytetään vain lämpöä ja vesihöyryä, joten sekä itse käsittelyprosessi että lopputuote ovat ympäristölle turvallisia.

 

Mänty

Pinus sylvestris

Metsämänty eli tavallisemmin mänty on yleisin mäntypuulaji. Mänty tarvitsee paljon valoa mutta on siitä huolimatta sopeutunut hyvin myös vaativiin kasvuolosuhteisiin. Mäntyä arvostetaan erityisesti sen helpon käsiteltävyyden vuoksi, sillä mänty on kevyt, pehmeä ja helposti työstettävä puulaji. Männystä valmistetaan ennen kaikkea huonekaluja, ja sitä käytetään yleisesti myös rakennuspuuna rakenteissa, julkisivujen laudoituksissa ja lattialautoina sekä parketin, vanerin, ovien ja ikkunoiden valmistuksessa. Sävy vaihtelee vaaleankellertävästä punertavaan, joka saa kauniin ruskean värin lämpökäsittelyn jälkeen.

Tiesitkö, että:
Männyn emikukintoja ja oksia käytetään lääkekasvin tapaan, ja neulasista valmistetaan mäntyöljyä ja C- ja B-vitamiinia. Neulasista tehtyä jauhoa ja tahnaa käytetään eläinten rehuna. Öljyvuotojen siivoamiseen käytetään männynkuoresta valmistettua jauhetta, sillä se imee öljyä ja muita ympäristölle haitallisia aineita, muttei kuitenkaan vettä. Runsaspihkaisesta männystä valmistettua tervaa käytettiin aiemmin yleisesti voitelu- ja kyllästysaineena, ja nykyään siitä valmistetaan tärpättiä ja viuluhartsia.

+372 635 5600 / info@standwood.com
PDF-luettelo »